Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 04.12.2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Imigranţii români din nordul Italiei au fondat Partidul Imigranţilor
Acces online: https://www.gandul.info/news/imigrantii-romani-nordul-italiei-au-fondat-partidul-imigrantilor-1073518


Imigranţii români din Italia au fondat o nouă formaţiune politică - Partidul Imigranţilor, o reacţie la iniţiativa primarilor din regiunea Veneto, care le-au cerut străinilor să facă dovada unui venit lunar şi a unei locuinţe, relatează Il Mattino di Padova în ediţia online.

 

"În Italia există peste patru milioane de imigranţi, iar în regiunea Veneto cei 400.000 de străini alcătuiesc coloana vertebrală a ceea ce se numeşte «miracolul din nord-est». Vrem să contăm mai mult şi să ne fie recunoscute drepturile. De aceea ne pregătim să participăm la alegerile europene din 2009 şi la alegerile locale", a declarat fondatorul partidului, românul Dumitru Ilinca, care va fi liderul formaţiunii în regiunea Veneto.

 

Noul partid ar putea avea o popularitate de cel puţin 10 la sută în regiune, în condiţiile în care în Veneto sunt 500.000 de imigranţi aflaţi în ilegalitate.

 

Ceremonia de înfiinţare a Partidului Imigranţilor (Nuovi Italiani Partito Immigrati - NIPI) a avut loc luni după-amiază în sala parohială a Bisericii San Marco din Camposampiero, o localitate situată în apropiere de Padova. Printre personalităţile prezente la ceremonie s-au numărat senatorii Antonio De Poli şi Bruno Cesaro, precum şi primarul din Camposampiero, Marcello Volpato.

 

"În aceste zile, în regiunea Veneto asistăm la o campanie rasistă a primarilor", a declarat Ilinca referindu-se la iniţiativa primarului din Cittadella, acceptată de alţi 40 de edili, de condiţionare a stabilirii imigranţilor de dovada unei locuinţe şi a unui venit lunar.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.